PLANETARYUM
BİLİMSEL YAPI ÇÖZÜMLERİ
Genel biçimiyle Planetaryum (Gökevi), uzay boşluğundaki çeşitli gök cisimlerini ve hareketlerinin yakınınızdaymış gibi izlenebildiği gösteri salonudur. Bu haliyle, modifiye edilmiş projektörden çıkan görüntüler yarım küre şeklindeki bir kubbe ekrandan yansıtılmasıyla çevresel etki oluşturur. Planetaryumlar, evrenin temel dinamiklerini anlama ve kavramada kullanılan laboratuar olmanın ötesinde temel fen bilimlerinin de anlatılabileceği merkezler haline gelmiştir. Planetaryumlar; tüm Dünya’da yaklaşık 100 yıldır bilimsel etkinliklerin popülerleştirilmesindeki en etkin merkezlerin başında gelir.
Planetaryumun genel inşaatından ayrı olarak, yapı ve cihazlar özelleşmiş bileşenlere sahiptir. Planetaryum bölümünde görüntü ve ses kontrolü oldukça önemlidir. Yaklaşık 1 saat süren seanslar sırasında görevlinin sunum becerisi ve işlediği konular, ziyaretçilere unutamayacakları bir tecrübe yaşamalarını sağlar.
Kubbe ve Platform: Planetaryum yapıları, iki farklı formda inşaa edilir. Daha çok gökyüzü sunumlarının ağırlıkta olduğu planetaryumlarda, oturma düzeni daireseldir. Kubbe ise gerçek gökyüzü ile eş görüntü için platforma düz yerleştirilir. Belgesel gösterimlerinin ağırlıkta olacağı planetaryumlarda, kubbe ve platform 10-30 derece eğim aralığındadır. Koltuklar ise görüntülerin aktığı bölgeye bakacak şekilde eğrisel olarak yerleştirilir.
Projektörler ve bağlı donanımlar: Planetaryum projektörleri; farklı çözünürlük, parlaklık ve fisheye merceğin çıkış açısı değerlerine göre farklı çaptaki kubbe ekrana, görüntü yansıtabilirler. Gelişen teknoloji sayesinde projektörler oldukça yüksek çözünürlüklere ulaşmış ve kubbede oluşan yıldız görüntülerinin kalitesi gerçeğe yakın görüntülere yaklaşmıştır.
Planetaryum cihazının üzerinde durduğu platform titreşimlerden etkilenmeyecek ve herhangi bir karmaşada zarar görmeyecek şekilde olmalıdır. Cihaz, dekoratif bir kabin içinde muhafaza edilmelidir. FishEye merceğin çıkış açısı görüntüyü kubbeye yansıtırken konukların gözlerini rahatsız etmeyecek şekilde olmalıdır. Planetaryum cihazının kontrolü farklı bir üniteden yapılabilmeli ve buradan tüm ses ve ışık kontrolleri sağlanmalıdır. Planetaryum bölümüne çıkış acil durum ışıklarına ve engelli asansörüne sahip olmalıdır.
Planetaryum kubbesinin iç yüzeyi parlama yapmayacak şekilde ve projektörden gelen ışığı en iyi yansıtacak renk ve dokuda olmalıdır. Yer ve taban kaplamaları ses izolasyonunun yanı sıra mat renklerde oluşturulmalıdır.
Planetaryumun içine kurulacak 5+1 Dolby Digital ses sistemi görüntüleri daha heyecanlı hale getirecek ve kubbe ufkuna yerleştirilecek LED ışıklar sayesinde programın öncesinde ve sonrasında ziyaretçilerin dikkatini kubbeye odaklayacaktır.
Standarttan biraz daha fazla eğimli ve başlıklı olacak koltuklar ziyaretçilere, yukarıya bakarken konforlu bir seyir sağlayacaktır.
Simülasyon ve filmler: Simülasyon, Planetaryum sistemine dâhildir, fakat daha yetenekli bir sistem için farklı bir ürün de sisteme eklenebilir. Planetaryum filmleri belgesel niteliğindedir ve 20-30 dakika sürer. Konusu ve teknolojisi oldukça çeşitlidir. Gösteri yapılacak gruba, yaş ve ilgi alanlarına göre farklı filmler seçilebilir. Filmlerin lisans ücretleri planetaryumdaki koltuk sayısına bağlı olarak belirlenir.